Balanç del mandat pel que fa a la participació ciutadana

La participació ciutadana és la incorporació, de forma transparent i estructurada, de la societat civil a la presa de decisions col·lectives per tal de fer millors polítiques i de més qualitat democràtica, transformant així l’actual relació entre la ciutadania i les administracions públiques.

Desde Guanyem Girona sempre hem defensat la necessitat de reformar el model de participança de la nostra ciutat, per tal d’eixamplar la participació plena en el dia a dia municipal i facilitar eines de fiscalització i control de la gestió de govern. Girona ha crescut molt en les darreres dècades i ja no es pot governar únicament desde Plaça del Vi, sinó que s’ha de descentralitzar la gestió de govern en favor de l’empoderament dels diferents barris de la ciutat.

L’actual reglament de participança de la ciutat data del segle passat (sí, del segle passat) i acabem un nou mandat en que el govern de Girona no ha fet cap pas per actualitzar-lo ni tampoc ha treballat noves fòrmules de participació ciutadana per donar una resposta col·lectiva davant els molts reptes que tenim al davant en matèria d’habitatge, emergència climàtica, mobilitat, educació, gent gran, salut, aigua i model econòmic, entre d’altres. Podríem dir que la partícipació ciutadana és, per l’actual govern de Junts i ERC, un simple tràmit per complir l’expedient i aconseguir titulars a premsa. Una visió mancada d’ambició que ens ha fet anar enrera pel que fa a la democratització i obertura de l’Ajuntament de Girona, just quan aquests reptes col·lectius demanen de més eines de debat i presa de decisions compartides.

A Girona comptem amb taules, consells i espais de treball sectorials, on participen ciutadania, teixit associatiu, grups municipals i equip tècnic municipal, amb l’objectiu inicial de treballar diferents temes de ciutat i desenvolupar continguts de diagnosi i el·laboració dels diversos plans i ordenances de ciutat. Però les dinàmiques d’aquests espais de participació mixta acaben suposant frustració entre la ciutadania i entitats que hi participen, doncs o bé no es convoquen per part del govern municipal o bé, quan es convoquen, es veuen abocats a un funcionament lent i gens operatiu que acaba per fatigar la gent que hi vol dedicar hores. Per exemple amb l’espai de treball del Pla de Transició Ecosocial de Girona, el qual va ser fruit de la perseverança de les entitats ecologistes agrupades dins la Plataforma Girona pel Clima però que, davant la inoperància del Govern en la seva dinamització i processos de treball, les mateixes entitats n’han acabat marxant. O bé el Consell de la gent gran de Girona que ha estat recentment convocat, per primera i darrera vegada en aquest mandat 2019-2023, per no poder dir que no ha estat convocat però sense cap ànim ni temps material de fer-hi feina. També un Pla de Mobilitat Urbana que no ha vist la llum per la incapacitat del govern de posar-s’hi, una ordenança reguladora de terrasses de la ciutat que no ha estat consensuada amb el gremi de restauració ni les entitats veïnals de les zones afectades, una Taula pel Pla Local d’Habitatge que no rutlla, i més exemples que necessitarien d’un post per fascicles.

El juliol de 2020, gràcies a una iniciativa de Guanyem es va fer un plenari al Centre Cívic Ter. El govern es va comprometre a fer-ne un d’itinterant pels barris cada any però no ha complert.

Per altre banda la ciutat té un mecanisme de participació ciutadana a les Sessions Plenàries de l’Ajuntament a través de la presentació de propostes de mocions, el qual ha estat una eina per part del teixit associatiu de la ciutat amb la conclusió generalitzada que les mocions aprovades no acostumen a executar-se i queden endreçades a un calaix. Un altre font de frustració i desafecció col·lectiva vers la política institucional, motivada per la deixadesa del govern de la ciutat a l’hora de donar compliment d’allò aprovat com, per exemple, ha passat en aquest mandat amb les mocions per pacificar els entorns escolars, la moratòria de llicències a pisos d’ús turístic, el repartiment equitatiu entre tots els barris de la ciutat de les activitats culturals i esportives i per la millora de l’accessibilitat a la via pública, entre d’altres mocions no executades.

I per últim els Pressupostos Participatius. Una experiència participativa motivada inicialment per l’empenta del teixit Associatiu de la ciutat però manipulada políticament pel govern de Convergència i Unió i ara Junts i ERC, que desde l’any 2013 ha anat acumulant un seguit d’imperfeccions de model i frustracions col·lectives les quals van obligar a un procés de revisió del seu Reglament, iniciat el 2019 però no culminat dins aquest mandat tot i el compromís de l’actual govern de la ciutat de fer-ho. És important recordar que en tot el mandat no s’han desenvolupat ni uns sols pressupostos participats. Hem acabat encallats en una negociació de renovació del model de Pressupostos Participatius per la qual Guanyem Girona vàrem estar fent aportacions fins el darrer dia però que, de forma unilateral i per evidents divergències entre els socis de govern de Junts i ERC, es va endreçar al calaix dels temes pendents per incapacitat política manifesta.

Queda clar, doncs, que Girona necessita un canvi de rumb en benefici de la plena participança de la ciutadania i el protagonisme dels barris en la gestió del nostre dia a dia. Un Ajuntament més àgil, obert i facilitador, enlloc de sotmetre als gironins i gironines a cites prèvies, laberints burocràtics i experiments participatius insatisfactoris. La participació ciutadana demana de la generositat del govern de cedir parcel·les de poder en favor de la ciutadania, la confiança en la gent a l’hora de corresponsabilitzar-la en la presa de decisions i la fermesa a curt i mitjà termini per la democratització i transparència de la institució en cada cop més àrees i dinàmiques del nostre dia a dia.

El govern de Junts i ERC ha desaprofitat l’oportunitat de modernitzar la ciutat pel que fa a la participança i ha acabat amb la paciència d’una ciutadania que encara no sap què és la participació real a Girona. Un govern que potser no ha volgut fer-ho o potser no en sap més, i que ha tingut por de perdre el control del poder si obria l’Ajuntament als gironins i gironines. Però governar no és apropiar-se del poder si no gestionar-lo col·lectivament en benefici dels drets de la mateixa ciutadania, i desde Guanyem tenim molt clar que això només es pot garantir amb més transparència i democratització de les institucions… Només ho podrem fer si apostem realment per la participació ciutadana. 

Advertisement