El Girona FC ha canviat molt i molt els darrers anys. Ha aconseguit una fita que mai cap club gironí de futbol havia aconseguit: aglutinar seguidors de totes les comarques gironines, de comarques barcelonines i fins i tot de la Catalunya del Nord. De fet, el club té 24 penyes oficials, de les quals únicament vuit són de Girona ciutat. Tenim 14 penyes de comarques gironines i dues internacionals. Paral·lelament la massa social del club ha anat augmentant al llarg d’aquests anys, acostant-se als 10.000 socis
Això crec que és un dels actius més important del club. Es podria resumir amb el lema del club, l’Orgull Gironí, visualitzar que enfront als grans clubs de la capital, hi ha un equip de comarques que competeix prou dignament a la lliga professional.
Dic tot això perquè molts seguidors del club, en dies de partit es desplacen a Girona per veure en directe el seu equip. No és gens estrany veure fins i tot vehicles amb matrícula forània, especialment francesa, a les rodalies del camp.

I és aquí on sorgeix un problema. Darrerament la Policia Municipal de Girona ha començat a multar cada dia de partit als vehicles mal aparcats. En cap cas vull que es pensi que defenso que s’aparqui de forma incorrecta. De fet soc un ferm defensor del compliment de les normatives que regulen la viabilitat i la mobilitat sostenible, per respecte a moltes persones amb mobilitat reduïda i amb l’objectiu d’avançar cap una ciutat més amable amb tothom.
Per tant aposto per anar al camp caminant o utilitzat mitjans sostenibles com el transport públic, i que els vehicles es puguin ubicar en aparcament dissuasius, com el que hi ha a l’entrada sud de la ciutat.
Ara mateix això és un problema, perquè el transport públic que existia fa dos anys ha desaparegut, i l’aparcament dissuasiu, no il·luminat i gens cuidat, situat a uns dos quilòmetres del camp no disposa de cap mitjà públic de transport que permeti traslladar els aficionats al camp. Per tant, molts d’aquests seguidors vinguts de fora que abans aparcaven allà, ara ho fan més a prop del camp, però sovint de mala manera, cosa que comporta la multa municipal i la posterior emprenyamenta de l’aficionat.
La solució passa per la cooperació entre l’Ajuntament, el club i les penyes. No es pot continuar com ara: les voreres són pels vianants, però cal cercar on ubicar els vehicles dels seguidors de comarques. Perquè, lamentablement, tots han d’utilitzar el vehicle privat, perquè els mitjans públics de transport, a partir d’una hora determinada deixen d’existir a comarques, i aquesta hora normalment és quan està jugant l’equip.
Des del meu punt de vista l’ordre de prioritats passa per:
1) Fomentar anar a peu o en transport públic al camp.
2) Potenciar la bicicleta i els patinets com a mitjà de transport sostenible, mirant d’incorporar un aparcament segur per aquests vehicles a l’estadi.
3) Recuperar el bus llançadora des de l’aparcament dissuassiu per facilitar la mobilitat dels seguidors de fora de Girona i animar a l’ús del cotxe compartit.
4) Millorar l’accessibilitat arrenjant les voreres necessàries o millorar la il·luminació per permetre que no suposi un impediment per a la gent gran o per a les persones amb mobilitat reduïda.
La ciutat, el club i els aficionats s’han de responsabilitzar de la mobilitat d’un dia de partit. L’Ajuntament ha de ser proactiu a l’hora de buscar solucions que fomentin la mobilitat sostenible, el Girona FC ha de fer els deures, arreglar els accessos que li pertoquen i fer campanyes per reduir l’ús del cotxe entre els socis i els seguidors han de fer un esforç per anar al camp a peu, en transport públic o compartint vehicles. Si cadascú fa la seva part el problema estarà sol·lucionat i Girona haurà fet un passet més per ser una ciutat més agradable.
Ens hi posem a treballar?