Els darrers anys el barri de Sant Narcís ha vist com la seva població creixia acceleradament i com les seves veïnes i veïns envellien. Un de cada quatre habitants de Sant Narcís té més de 65 anys. Aquest increment de la població, però, no ha anat acompanyat d’un augment dels equipaments, ni de serveis que assegurin la correcte atenció de les veïnes i veïns, ni que permetin enfortir els vincles comunitaris i de cohesió social per assegurar un bon nivell de convivència.
Podríem posar diversos exemples d’aquestes desatencions. A Sant Narcís veiem dia a dia com incrementa la gent gran que viu sola, amb nivells de dependència elevats, sense que això s’hagi traduït amb un increment de serveis d’acompanyament, de dinamització social d’aquest col·lectiu. Moltes d’aquestes persones tenen, al mateix temps, dificultats de mobilitat pel barri donat l’estat de deteriorament de moltes voreres o perquè no es compleixen els criteris d’accessibilitat. I això que MIFAS hi té una seu!

La manca d’il·luminació d’alguns carrers dificulta també la mobilitat al barri de les persones grans i fins i tot genera sensació d’inseguretat entre el veïnat. Per tant, l’atenció a les persones grans del barri passa per millorar els serveis d’acompanyament, però també un urbanisme amable que faciliti la seva autonomia i qualitat de vida.
Si parlem d’infants i joves, el barri de Sant Narcís no té cap equipament municipal destinat a aquests col·lectius. En aquest moment no disposa ni d’un local per al Centre Obert d’Infants i Adolescents, com preveu el conveni marc de serveis socials, ni tampoc hi ha cap Espai Jove.
D’altra banda, la pràctica de l’esport, un element clau per treballar amb els joves hàbits i activitats saludables i educatives, tampoc es pot assegurar a nivell municipal perquè no té cap pavelló públic on practicar esport. I això que al barri s’hi celebra la Copa del Món de Bèlit i disposa d’una activa associació pròpia d’aquest esport genuïnament santnarcisenc.

En termes d’activitats socioculturals municipals només es pot comptar amb l’oferta del Centre Cívic, que és força escassa per als més petits i sense gaires activitats per als adolescents i joves o un projecte ben interessant com Menja’t Sant Narcís. Tampoc disposa de cap biblioteca, tot i que hi ha un petit punt de lectura, dinamitzat per l’associacionisme veïnal.
El barri té, afortunadament, un teixit associatiu i un dinamisme cultural que assegura una programació d’activitats socioculturals que donen dinamisme i generen espais de relació. Així veiem propostes de Festes Major, el grup de teatre, els Pastorets, de campionats de Bèlit, etc. Els darrers anys s’ha ampliat l’oferta cultural gràcies a l’arribada del col·lectiu La Volta, que promou moltes activitats de promoció de la cultura a través de potenciar joves artistes, mostres culturals innovadores o d’espais lúdics pels més petits.
Aquest teixit, però, fa anys que reivindica dues coses fonamentals: per un costat, un nou equipament per poder atendre i fer activitats per als col·lectius més desatesos (gent gran, joves, etc.) i per a les pròpies entitats veïnals. Per un altre costat, el disseny d’un Pla Integral que permeti fer una diagnosi i una proposta de treball de millora del barri a curt, mig i llarg termini.
Un altre aspecte que preocupa la població, cada cop més sensibilitzada sobre la sostenibilitat, és la mobilitat al barri. Les grans demandes de millora es centren en punts molt concrets d la zona, com són l’Avinguda Sant Narcís i algunes altres punts que demanen reduir el trànsit i, fins i tot, pacificar carrers, per millorar la seguretat i autonomia, sobretot dels més vulnerables, i millorar la qualitat de l’aire. Aquest mes l’Ajuntament per fi ha complert amb un compromís amb Guanyem Girona signat el 2019! També en aquesta línia, cada cop més apareixen demandes per promoure l’ús de la bicicleta, del tricicle elèctric, com a noves formes sostenibles de moure’ns pel barri i per la ciutat. També s’ha iniciat un estudi per reformular l’Avinguda Sant Narcís, un compromís del govern adquirit amb Guanyem.
Any rere any totes aquestes demandes van quedant al calaix. I és d’aquest calaix que any rere any des de Guanyem Girona, anem traient propostes i les anem fent viables, a partir d’arribar a acords de pressupost, d’inversions amb el govern que, malauradament, acostumen a arribar amb retard.
Així, per exemple, ara fa un any vam aconseguir la compra d’un local per transformar en equipament sociocomunitari per fer activitats per als col·lectius i per a les entitats del barri. Gràcies a la nostra negociació vam introduir una partida de 200.000€ a les inversions per adquirir un local. Una partida que abans no existia. Esperem que sigui realitat ben aviat. En aquest punt també hem insistit reiteradament en la necessitat que la Generalitat doni sortida al Xalet de l’Avinguda, un espai que podria exercir de pol comunitari i que actualment es troba en estat d’abandonament.
Alhora, hem seguit reclamant el Pla Integral com a instrument de planificació de les actuacions que necessita el barri, amb la participació de la ciutadania. També hem reclamat la revisió del Pla Especial per tal d’adaptar el planejament i la disciplina urbanística, a les necessitats actuals.
Cal treballar per un barri ple de vida i de creativitat que veu com, dia a dia, les condicions de vida de moltes persones empitjora sense poder-hi fer front ni des dels serveis, ni des dels equipaments. Des de Guanyem Girona creiem que la via per revifar Sant Narcís és a través de les polítiques que permetin estrènyer els llaços comunitaris.