Una Ordenança de Circulació sense Pla de Mobilitat?

Fa temps que la mobilitat a Girona està a l’ordre del dia. En els darrers anys han estat moltes les mocions i propostes plantejades tant pels grups municipals com per entitats. Peatonalitzacions, noves línies d’autobús, canvis en les tarifes de bus urbà o mesures per promoure la bicicleta, entre d’altres, han estat objecte de debat i en molts casos de consens per part de tots els grups. D’altres actuacions han estat més qüestionades. Tanmateix, hi ha un aspecte que ha esdevingut constant en tots els debats, la necessitat de treballar totes aquestes mesures a la Taula de Mobilitat i d’anar replantejant el nou pla de mobilitat per donar-hi cabuda.  

També el govern ha acordat i tirat endavant algunes accions, recentment hem conegut una nova línia de bus, però sempre ho ha volgut fer tirant pel dret. Aquest govern sempre ha entès la Taula de Mobilitat com un espai on explicar les seves propostes i no pas per generar-hi debat o escoltar alternatives. Aquest ha estat el cas de la línia de bus que comentava, però també de l’ordenança de circulació que finalment el govern porta a votació al proper ple. Per això, en les darrers taules de mobilitat, han estat incapaços de passar-nos prèviament la documentació a treballar i s’han limitat a passar-nos una presentació explicativa que és quan mires amb detall que et venen tots els dubtes i reflexions. Certament, en el cas de l’ordenança fa molt temps que s’hi treballa, ja amb el regidor Alcalà en el mandat passat i s’havia deixat a l’espera de l’aprovació d’una regulació superior. Per això no entenem les presses per aprovar-la ara, sense haver pogut fer un bon procés participatiu, sense haver consultat organitzacions clau a la ciutat quan parlem de bicicleta o altres tipus d’aparells de mobilitat elèctrica o manual. Aquesta és la petició que vam fer des del primer moment des de Guanyem Girona secundada per tots els grups a l’oposició i que ara, l’excusa del Coronavirus ha servit per obviar.

Tanmateix, amb la documentació a la mà, nosaltres sí que vam voler examinar-la bé i reflexionar-hi críticament, compartint-ho amb referents com Mou-te en Bici o Tribici. I vam voler fer arribar al govern les nostres reflexions que anaven des d’allò més concret com la manca d’inclusió d’aspectes de seguretat i autoprotecció rellevants fins allò més ampli: aquesta ordenança és inaplicable en la ciutat que tenim ara mateix.

Tirar-la endavant impossibilita de facto moure’s amb una colla de ginys com patinets, monopatins o VMP (Vehices de Mobilitat Personal) com els segways per bona part de la ciutat. Si no poden circular per la vorera i tampoc per la calçada com indica l’ordenança proposada, com ho fan per moure’s per una ciutat amb 514km de xarxa viària i només 36km de xarxa pedalable (inclosos carrils bici en calçada)?

Llegia la setmana passada al Diari de Girona el titular “Girona aprova dilluns la normativa que prohibeix anar en patinet per la vorera” i em venia al cap una notícia del mateix mitjà de fa cinc anys: “Girona multarà les infraccions dels ciclistes a partir de dilluns vinent. Se sancionarà saltar-se un semàfor, anar en direcció contrària, anar per la vorera o amb excés de velocitat en espais amb prioritat per a vianants“. Han desaparegut les bicis de les voreres? Diria que no. Com tampoc desapareixeran els patinets amb la nova ordenança. El problema és el mateix: el govern ha volgut obtenir el titular mediàtic i restrictiu que la gent demana però no soluciona l’arrel del problema (tenir una ciutat preparada per la mobilitat sostenible) i aquest persistirà.

Per tant, veiem difícil avançar en l’aplicació d’aquesta ordenança sense no només algunes modificacions a la mateixa, sinó un replantejament a nivell de mobilitat a la nostra ciutat que faci viable moure’s en les condicions que exigeixi la nova ordenança en la línia del proposat. En el fons, la qüestió és si l’ordenança pretén ser un mer tràmit per regular els vehicles de mobilitat personal que proliferen a la nostra ciutat o una oportunitat per incorporar aquests nous aparells en nous plantejaments generals de mobilitat sostenible. La nostra opció és clara i per això defensem que cal emmarcar aquesta nova regulació en la necessària i cada vegada més urgent revisió del Pla de Mobilitat Urbana.

Un cop fetes les nostres aportacions a una ordenança que ens vam mirar a fons, la resposta de JxCat va ser absolutament decebadora. Centrada exclusivament en criteris tècnics, accepta alguns errors i modificacions necessàries, però en descarta la majoria i ignora absolutament la reflexió de fons. Així, per exemple, tot i que manté la classificació d’un gran nombre de carrers de la ciutat com a zona 20 o zona 30 i per tant, amb prioritat per vianants, al·lega motius de seguretat per evitar permetre-hi la circulació tant de joguines com de patinets, monopatins o patins. Pot ser una via segura per vianants si no ho és per aquests vehicles?

Tanmateix, certament, us atreviríeu a travessar pel mig de carrers com la Rutlla a l’Eixample, Bernat Boades a la Devesa o St. Isidre a Pla de Palau-St Pau (per posar alguns exemples de carrers teòricament classificats com a zona 30) fent esperar un cotxe o l’autobús urbà? A mi només d’imaginar-me la possible reacció del conductor/a del vehicle em ve cangueli. O també per motius de seguretat justifica que els cotxes puguin circular a 20km per hora en les calçades de zona 20 però en canvi els diversos aparells no hi puguin superar els 6km/hora. Tot plegat per mostrar-vos les dificultats que tindran per moure’s molts d’aquest vehicles de mobilitat personal per la ciutat així que s’aprovi l’ordenança i la impossibilitat de fer-la complir.

A les zones 30, legalment els vianants poden passar pel mig de la calçada i tenen prioritat respecte els vehicles. Qui s’hi atreveix? Rambla Catalunya. Sant Narcís.

Precisament per això hem treballat per fer un front de progrés i plantar-nos davant d’aquest nou pas enrere a la mobilitat sostenible a Girona. Confiem que PSC i ERC, a qui hem fet notar el retrocés que suposa l’ordenança, evitaran que s’aprovi el text. La nova ordenança ha de venir de la mà d’un nou Pla de Mobilitat que replantegi la mobilitat i per tant transformi la xarxa viària de la nostra ciutat apostant de debó i de manera valenta per la mobilitat sostenible.