El govern, Eulen i el dia de la marmota

Aquest mes de juny sembla que tornarem a debatre al ple sobre el servei de neteja d’edificis i instal·lacions municipals. Com si ho veiés: l’oposició criticant el govern per la seva incapacitat de complir amb els compromisos, de treballar les coses amb temps per trobar consensos i el govern fent-se la víctima dient que han fet tot el que estava a les seves mans i que no aprovar el nou contracte vol dir seguir amb Eulen i donant-nos la culpa a l’oposició. Res de nou, talment el dia de la marmota.

Bé, com sempre amb algunes diferències. El PSC va negociar una nova externalització  d’aquest servei quan estava al govern amb CiU i ERC va negociar-ne la pròrroga quan el PSC ja tornava a ser a l’oposició. Des d’aleshores, uns i altres denuncien incompliment dels acords sempre que en tenen la possibilitat i anuncien que no es prestaran a nous acords que apostin per l’externalització. Ni la CUP al seu moment, ni ara Guanyem Girona, però, ens hem prestat mai a aquest joc, no entrarem en el seu marc pervertit per uns apriorismes que no compartim.

És per això que en la reunió convocada pel govern dilluns passat vam deixar clar que la nostra aposta no era en cap cas l’externalització, que no compartíem ni reconeixíem com a vàlid l’informe de CIASCOM encarregat pel govern per decidir la forma de gestió (que, de fet, ja estava decidida) pel servei de netja d’edificis i instal·lacions municipals.

Un informe encarregat a dit a una empresa que fa 20 anys que beu de l’Ajuntament de Girona al costat d’Eulen. Un informe que s’ha fet sense tenir en compte la veu de les treballadores i que es limita a comparar l’externalització i la internalització absoluta obviant alternatives intermitges com, per exemple, una empresa pública com les que ja funcionen perfectament a altres municipis i també al nostre consistori en altres serveis com el del transport municipal. Un informe que el govern va encarregar perquè els diés allò que volien i no amb cap voluntat d’avançar cap a una contractació més responsable en aquest servei.

No entrarem al seu joc perquè aquest punt de partida no ens serveix, perquè sabem que el marc que ens ofereix la llei de contractes actual és molt limitat, però alhora el govern tampoc està disposat a explorar totes les possibilitats que té. Bona mostra és el fet que ni tans sols s’han plantejat modificar-ne l’apartat de control del servei que, de fet és la clau per garantir el compliment de totes les clàusules ambientals, socials, laborals… i en definitiva de totes les mesures de contractació responsable que s’hi puguin incloure. Perquè en el fons sabem que a elles el model actual ja els està bé i les denúncies d’incompliments de drets laborals que fan les treballadores els preocupen ben poc. Nosaltres, en canvi, ja hem dit prou, portem molt de temps denunciant aquesta realitat al costat de les treballadores i no permetrem que, de nou, Eulen o alguna altra multinacional precaritzadora assumeixi aquest servei i vulneri els drets de les treballadores. Fins aquí hem arribat.