Desconfinem la Devesa

El dia en què la mainada va poder sortir per primera vegada després d’un mes i mig tancada a casa, moltes famílies vam fer l’exercici de pensar quin espai xulo per passejar teníem en el radi d’un quilòmetre. I sabeu on vam anar a parar molts gironins i gironines, oi? A la Devesa, és clar. Un espai gran on podem anar a caminar, jugar a pilota o córrer en bicicleta sense topar-nos uns amb els altres, on veure i respirar verd després de tants dies.

Llàstima que després d’anys de debats, processos participatius, promeses electorals incomplertes, estudis tècnics, il·lusions, reunions, mocions, molta feina i fins i tot l’aprovació inicial d’un pla especial, el que s’han trobat les famílies que hi han fet cap és una Devesa deixada. Una parc urbà amb una gestió de mínims per poder mantenir-hi les activitats que s’hi mantenen i la malmeten, principalment un mercat descontrolat i unes fires molt més grans del que pot assumir. Grava aquí i allà, sots (i aquests dies basses) arreu, bancs on com diu sovint la gent de Defensem la Devesa quan t’hi asseus els genolls et toquen al pit, un espai per a gossos petit i mal equipat, una il·luminació més que deficient, estructures velles encara pendents de retirar, brutícia i destrosses als arbres acumulades amb anys de descontrol de firaires, marxants i altres activitats que els diversos governs han permès.

Quin greu! Quantes vegades hem somniat què podia ser aquest espai, quanta feina per fer-ho possible! Tanmateix, potser ha arribat l’hora de donar-li la vida que es mereix. Potser les exigències de distància social i espais oberts que requeriran el desconfinament del COVID19 ens donarà l’oportunitat de portar-hi vida i cuidar-la. Aquests dos primer dies de desconfinament ja s’ha omplert d’esportistes que gràcies als amples passadissos poden anar amunt i avall protegits del sol i amb la seguretat que ofereix d’un espai a l’aire obert i ben obert gràcies a les copes altíssimes dels plàtans.

Però mirem més enllà de l’activitat esportiva. Si resulta que no ens podem tancar en teatres, ni en sales de concerts, ni en gimnasos, ni tan sols en sales per fer conferències, ben bé podríem fer algunes d’aquestes coses a la Devesa, un espai gran i obert que ens ajudaria sens dubte a evitar els contagis. Parlo d’activitats de petit format com les que fa temps que entitats, ciutadania i alguns partits polítics reclamem per tal que portin gent i donin vida en aquest parc que ens identifica.Ja hi ha algunes partides previstes per invertir a la Devesa d’anys anteriors que en l’acord de pressupostos el govern va garantir que s’executarien enguany. Es tracta de garantir que les inversions acompanyin aquest procés de reconciliació que els gironins i gironines hem iniciat amb la Devesa en aquest desconfinament progressiu. No sembla difícil, oi? Desconfinem la Devesa?