25N cada dia

Tornem a ser 25 de novembre, dia internacional contra la violència masclista. Fa dies que es palpa en l’ambient, als mitjans de comunicació es parla més de l’habitual d’aquesta xacra, es fan actes a tota la ciutat que des de diverses perspectives i enfocant en un o altre aspecte ens situen l’abast d’aquesta violència patriarcal i es van acabant d’organitzar les mobilitzacions previstes per aquesta data. S’agraeix que durant unes setmanes es faci un especial èmfasi a donar a conèixer i analitzar tot el que comporten les violències masclistes, però tothom sap que la violència contra les dones es produeix tot l’any. Us recomano aquesta pàgina de La Directa on actualitzen els feminicidis produïts als Països Catalans.

També sabem que la violència té moltes cares i va molt més enllà dels assassinats que en són la seva expressió més dràstica. Tot just fa un mes coneixíem algunes estadístiques recents a nivell de comarques gironines: l’augment d’un 15% de denúncies i de víctimes, l’augment d’un 18% de les denúncies per violència en l’àmbit familiar (violència envers la dona però no produïda per la parella ni exparella), l’augment d’un 25% dels casos de les dones ateses des de les Unitats d’Atenció a la Víctima o les  645 dones i 252 infants el servei d’intervenció especialitzada en violència masclista (SIE) en el que va d’any en són alguns exemples, que ens obliguen no tans sols a no baixar a la guàrdia sinó a replantejar-nos permanenment si estem fent l’adequat i suficient per resoldre aquest drama. 

Des de Guanyem Girona estem convençudes que cal fer més i millor i per això recentment hem presentat una moció per una Girona Lliure de Sexisme que es va aprovar amb la unanimitat de tot el ple gironí. La moció recull inquietuds, idees i propostes compartides de fa temps amb gent diversa i que van prendre forma en el programa electoral i que a més, recentment hem pogut contrastar amb visites i xerrades tant al SIAD com amb la tècnica de gènere. Parteix de la feina feta per uns i altres a Girona des de fa anys però vol anar un pas més enllà i ser ambiciosa amb la idea d’anar a l’arrel del problema de la violència masclista, els rols patriarcals desiguals. L’objectiu de la moció, doncs, no és altre que el d’avançar en la transformació dels models de masculinitat i feminitat cap a models basats en l’equitat i el respecte i cap a una societat on es pugui viure la diversitat sexual i afectiva en plena llibertat.

Per això, amb la moció, l’Ajuntament gironí s’ha compromés a dissenyar una proposta àmplia i ambiciosa de prevenció de les violències masclistes en totes les etapes de la vida que tingui per objectiu una Girona lliure de sexisme i lgtbifòbia i a començar amb una prova pilot en un o més centres educatius de la ciutat amb un projecte al llarg de tot el curs escolar i que inclogui tota la comunitat educativa. Tot plegat garantint el treball transversal de la tècnica de gènere amb professionals del SIAD, de l’EMPSA i/o el Centre Jove de Salut i de l’Àrea d’Educació per a la seva elaboració i execució, entenent que aquest treball interdisciplinar és clau per donar l’enfocament complet que requereix la lluita contra el masclisme. 

Tanmateix, som conscients que acabar amb el patriarcat i lliurar-nos de la violència masclista requereix molt més que això, cal treballar des de i en tots els fronts, per això a més de la moció aquests dies i sempre serem als carrers denunciant totes les formes de violència contra les dones i us animem a totes i tots a fer el mateix.