Un any de Guanyem: de la llavor a l’escorça

8.311 vots i 6 regidores i regidors amb només set mesos de vida

És curiós però gairebé tots els grans dies de Guanyem Girona coincideixen amb llevantades. En vam tenir a l’acte de presentació de la candidatura en un Teatre Municipal ple de gom a gom, en vam tenir l’últim acte de campanya a la Plaça Independència i, l’altre dia, que feia un any del naixement de Guanyem els carrers tornaven a ser plens de bassals i botes d’aigua. Potser una de les poques excepcions va ser precisament el 22 d’octubre de 2018, la data en què desenes de persones vinculades a espais socials, polítics, veïnals i culturals de la ciutat vam fer públic un manifest al Saló de Descans del Teatre Municipal on reclamàvem l’impuls d’una candidatura municipalista, aglutinadora, d’esquerres, republicana i transformadora. Reclamàvem guanyar Girona per a la seva gent.

L’aparició de Guanyem, com la d’una llevantada, no va deixar res exactament al mateix lloc. Amb tota l’empenta de desenes de persones que esperaven el projecte com l’aigua a la primavera, Guanyem es va posar a treballar en assemblees, comissions i coordinadora i va anar engreixant un projecte que avui compta ja amb prop de 250 persones adherides a la ciutat i d’un manifest fundacional amb més de 700 signatures. Guanyem va servir com a espai per crear una llista electoral que és qui lidera l’oposició després de quedar en segona posició als comicis amb un suport de més de 8.000 vots. Una fita que a la ciutat només havien aconseguit «convergents» i «socialistes» demostrant que és possible que una tercera mirada política, transformadora, participativa i ecologista alhora que arrelada al dret a l’autodeterminació de Catalunya, pugui arribar a liderar un govern a la ciutat.

Tanmateix, Guanyem Girona és moltes coses més. És un projecte d’organització que va més enllà del que passa al ple municipal. Són els somriures, la complicitat, les postreunions picant alguna cosa, el voluntariat per organitzar assemblees i dinars populars a les places i escoles dels barris de la ciutat, són les tonelades de propostes per fer una Girona de la gent, són els nervis, la passió i les ganes, la política en majúscula, aquella que es vincula a les persones i al territori, són les llàgrimes de saber que tenim veïnes i veïns a la presó i a l’exili per com pensen, és la indignació per unes Fires que exclouen tothom qui s’estima la Copa, és l’alegria d’una nit de maig al carrer Santa Eugènia quan toquen les dues de la matinada, és la ressaca de tot plegat i del que vindrà, és tota aquella gent amb qui encara ens hem de conèixer, les portes obertes amb el veïnat i les converses sobre detalls i polítiques de ciutat. Són manifestacions, suport mutu i abraçades, imprescindibles si ens volem cuidar. 

Guanyem és tot i pot ser més, tot allò que nosaltres vulguem. Com una llevantada, sabem que hi és, que vindrà i que ens portarà l’aigua que la terra necessita. Sense terrabastall, però amb convicció que el món que portem als nostres cors podrem fer-lo realitat. I no ho dubteu: ja hem començat a guanyar.

Per molts anys, Guanyem.