Crònica 1: Ha arribat l’agost

En una de les cançons insignes d’Els Pets, el grup de Constantí mistifica el mes central de l’estiu amb allò de: “Que arribi l’agost, vital i enganxós, per treure’ns les presses i recuperar la tendresa del món”. En Gavaldà i els seus recorden aquells estius que molts hem viscut d’infants i que, cada any, somniem els dies previs a les vacances. Les seves paraules, però, es poden aprofitar també per definir, encara que sembli paradoxal, el ple d’ahir de l’Ajuntament de Girona. El primer on tothom semblava haver pres, ara sí, possessió del rol i paper que haurà de jugar aquest mandat sempre i quan no hi hagi canvis.  

I si dic això és perquè el ple va passar sense presses, amb calor i amb unes quantes imprecisions per part de l’equip de govern. Com aquell que viu els dies amb relaxació i entenent el plenari com un debat de tràmit. Sí, com aquelles sobretaules d’estiu en què decideixes no parar atenció perquè es repeteixen anècdotes ja sentides any rere any. En aquest cas, la més recurrent és la cantarella sobre EULEN, empresa contractada per netejar els equipaments municipals. Des de 2016, la regidora convergent Maria Àngels Planas ha assegurat que treballaven per un nou model de gestió que garanteixi la neteja dels edificis alhora que dignifiqui les condicions laborals de les treballadores. La cantarella va convèncer al PSC fa 3 anys i a ERC en fa un, però quan aquest juliol hem demanat què havia fet el govern al respecte, la resposta ha sigut que tota la feina està per fer. Conseqüència d’això, ahir el Govern va perdre, evitant fer-ho explícitament, la primera proposta d’aquest mandat: donar una pròrroga d’un any a EULEN.

Més enllà d’aquest punt, vital i enganxós, ahir vam poder recuperar la tendresa de la política. Ho vam fer a través de diverses mocions que va presentar la ciutadania a través de l’Associació de Veïns del Barri Vell i l’Associació de Naturalistes de Girona així com les que vam presentar des de Guanyem Girona, vinculada a l’Emergència Climàtica i la lluita contra els plàstics, i des d’ERC per fer front a la violència masclista. De totes, deixeu-me destacar la que es va presentar des del Barri Vell amb el suport de gairebé totes les associacions veïnals i que reclamava que la cultura, l’esport i les activitats no es concentrin únicament al centre de la ciutat a partir del criteri economicista i de promoció turística que utilitza l’actual govern. L’oposició vam votar-hi a favor en bloc mentre l’equip de Madrenas feia una abstenció “estiuenca”, sense gaire substància i zero autocrítica.  Ai l’autocrítica, preuat exercici per un govern que ha sortit afeblit de les eleccions però que, de moment, i potser perquè som a l’agost, encara no ha posat en pràctica.

En tot cas, la moció que vol una ciutat diversa, equitativa i on la cultura i l’esport siguin en si mateixos una finalitat més enllà del “negoci” que hi pugui haver a darrere va ser un encert. I un cant a la vida i, fins i tot, un retorn a l’agost que ens aboca Els Pets. Agraïments al moviment veïnal i també al moviment ecologista per facilitar la tasca per a la nova ordenança d’animals que estem preparant com a Ajuntament. En paral·lel, i gràcies a Guanyem, la ciutat ja té un compromís clar i cert sobre quan i com s’han d’acabar els envasos de plàstic a mercats municipals i, en general a la ciutat, així com una política a fer per bonificar els comerços que demostrin més compromís en fer desaparèixer aquest material altament contaminant del seu dia a dia.  Després de garantir en el ple de juliol que l’habitatge seria una política estratègica de la ciutat, ara Guanyem ha aconseguit que la ciutat faci un pas necessari en un àmbit com és l’ecologisme. És la nostra vocació, la de procurar pel bé comú, per la ciutat de totes i tots. I així, malgrat que siguem a l’agost, continuarem treballant. Els regidors i regidores buscarem recer on recuperar forces però ho farem de forma alternada perquè el compromís de Guanyem amb Girona hi sigui cada dia, fins i tot, durant aquest agost que “feixuc i mandrós, ens recorda la bellesa del temps que passa a poc a poc”.

Bon estiu.