JxCAT no paga a l’AMI

La connexió de la política nacional i municipal ha sigut més intensa que mai en els últims tres anys. Els plens, els governs i les alcaldies han estat molts pendents de tot el que passava municipi enllà perquè el carrer així ho reclamava. Tant és així que a Girona bona part de la campanya electoral de l’alcaldessa, Marta Madrenas, ha sigut el seu compromís amb «el Procés» i amb el govern a l’exili i, especialment, Carles Puigdemont. Ha sigut la seva carta principal i li ha funcionat perquè JxCAT sigués la llista més votada tot i la pèrdua de suport. És ben cert que els discursos de Madrenas han sigut coherents en aquest sentit i l’independentisme gironí li reconeix i li ha reconegut sempre el seu compromís polític amb el referèndum. També ho hem fet des de les files de Guanyem Girona. Fins aquí, res a dir-hi.

La sorpresa, doncs, és que segons hem pogut llegir, Madrenas porta dos anys sense pagar la quota de l’Associació de Municipis per la Independència, de la qual fins abans de les eleccions municipals n’era membre de la Junta Directiva. Ni l’any 2018 ni el 2019 l’Ajuntament de Girona no ha pagat la quota de l’associació que ha liderat el municipalisme pel dret a l’autodeterminació i la independència del país. La notícia és prou xocant com perquè l’alcaldessa n’expliqui els motius i, sobretot, exposi si aquesta és una situació que ja accepta com a definitiva. És cert que a principis d’aquest 2019, un jutjat va anul·lar la quota de Girona a l’AMI, però no s’entén que el 2018, quan no hi havia cap acció judicial al respecte, Madrenas decidís no fer l’aportació. Ens cal un exercici de transparència.

Una de les autocrítiques més encertades que hem de fer respecte els últims anys és que no es pot fer política únicament des del simbolisme. Calen fets, objectius i avenços tangibles per mostrar el rigor i la solidesa d’un projecte polític i, en aquest sentit, saber que el govern de Madrenas, més enllà de les paraules, no ha complert ni tan sols amb el finançament de l’AMI ens preocupa. No pas per la xifra de diners en sí, com deia, sinó per l’exemplificació que no hi ha proposta ni pla, pel risc que tot quedi en paraules i sobretot per la urgència de marcar una estratègia conjunta sobre com fer una aposta per la República des del municipi i com fer arribar el projecte polític de l’autodeterminació a cada racó de la ciutat lligant-lo amb les necessitats de les nostres veïnes i veïns.

Aquests compromisos nosaltres els vam prendre en el programa electoral. A Guanyem creiem que cal que l’Ajuntament faci una aposta de suport a les iniciatives que busquen que els catalans i les catalanes exercim la sobirania i, per tant, liderem alternatives a l’IBEX35 alhora que impulsem, ara sí, una coordinació entre el municipalisme, liderat conjuntament amb Tarragona, Lleida i Barcelona, si ho vol, per fer un pas endavant cap a la República. Ens ve un mandat diferent a l’anterior, però no per això, el nostre compromís amb el país i les seves llibertats ha de ser menor. Cal claredat i proposta. Nosaltres les hem fet i les farem.